http://www.skijumping.nl/uploads/images/Header//team1.jpg

Nieuws

Skispringer Lars Antonissen heeft in Oslo een knappe prestatie geleverd door zich te kwalificeren voor de wereldbekerwedstrijd op de grote schans. Het is voor het eerst sinds november 2003 (Boy van Baarle en Christopf Kreuzer in het Finse Kuusamo) dat een Nederlander zover komt op wereldbekerniveau.

Op de befaamde Holmenkollen kwam de 19-jarige Drieberger tot een sprong van 116,5 meter. Die afstand was ruim voldoende om zich als 35ste te plaatsen voor de finale waarvan de toptien van de WB-stand al zeker was.

Het optreden van Antonissen is des te opmerkelijker daar hij het na zijn matige vorige seizoen zonder de (financiële) steun van de Nederlandse skibond moest stellen. Onder de hoede van trainer Jochen Danneberg, die in 1976 namens het toenmalige Oost-Duitsland twee keer olympisch zilver veroverde in Innsbruck, zette hij zijn loopbaan voort.

51ste in finale

In de finale kwam Antonissen niet verder dan 93 meter. Gevoegd bij een beroerde landing, waarvoor hij maar weinig punten kreeg, resulteerde dat in de 51ste en laatste plaats in de eindrangschikking.

De dagzege ging naar Severin Freund, die sprongen van 132 en 128 meter afleverde. De Duitser, die de Japanner Noriaki Kasai en de Tsjech Peter Prevc achter zich liet, verstevigde daarmee zijn leidende positie in de wereldbekerstand.

 

_______________________________________________________________________________________

 

di 17 mrt 2015, 10:00

Met dank aan Jochen Danneberg

Nederlandse skispringer stunt in Oslo

Sieb Oostindie

Uit het niets verscheen Lars Antonissen op de grote schans van Oslo, waar hij met een 35e plaats makkelijk aan de kwalificatie voor de wereldbekerwedstrijd skispringen voldeed.

 

"Ik was zelf ook een beetje verrast, want ik ging er eigenlijk alleen heen om ervaring op te doen”, zegt de pas 19-jarige sportman uit Driebergen nuchter. Hij bereikte de tweede manche van de hoofdwedstrijd niet, maar beschouwde het als een schitterende opsteker voor de toekomst.

"Ik weet nog niet hoe het nu financieel verder gaat met de Nederlandse Ski Vereniging en het NOC*NSF. Dat moet ik allemaal nog horen”, aldus de skispringer, die jarenlang deel uitmaakte van de Nederlandse selectie, maar tegenwoordig met zijn privéteam door het leven gaat. De skibond kon hem financieel niet meer ondersteunen, omdat Antonissen niet aan de limieten voldeed.

"In de training is hij altijd super, in de wedstrijden kreeg hij het nooit bij elkaar”, vertelt Horst Tielmann, die als adviseur/consultant van de skibond fungeert. "Deze prestatie hoort bij zijn kwaliteiten.”

Omdat het met die resultaten dit seizoen weer bergopwaarts ging, mocht Antonissen naar Oslo. "Samen met Ruben de Wit heb ik dit seizoen alles op eigen houtje gedaan met ons privéteam. Wij hebben via onze hulptrainer Pierre Hartman de bekende Oost-Duitse grootheid Jochen Danneberg (zilver op de Spelen van 1976 voor de DDR, plus twee eindzeges op de vierschansentoernee, red.) benaderd. Die wist dat we totaal geen geld hadden en heeft alles gratis gedaan. Dat is bizar, voor iemand met zo’n reputatie. Het ging van het begin af eigenlijk onverwacht goed”, vertelt Antonissen.

'Beide voeten aan de grond houden'

"Hij heeft potentieel, hij heeft talent”, zegt de Duitser Tielmann, zelf een bekende naam in de skispringwereld. "Ik heb er respect voor hoe hij met keihard werken op eigen houtje zover gekomen is. Maar”, zo waarschuwt hij met een vreemd advies voor een skispringer, "het is nu ook zaak om met beide voeten aan de grond te blijven.”

De kwalificatie voor een wereldbekerwedstrijd was geen Nederlander meer gelukt na Boy van Baarle en Christoph Kreuzer in 2003. De Ski Vereniging heeft tegenwoordig de insteek om beloftes in de wintersportdisciplines onder te brengen bij gevestigde structuren van buitenlandse bonden. Als Antonissen doorgaat met presteren, zal er dan ook zeker ondersteuning voor hem komen.

"Wij hebben tot nu toe dit seizoen alles zelf betaald. We hebben naast onze kledingleverancier Icepeak maar één sponsor”, zegt de tiener uit Driebergen. "Dat is FBM. Het is een financieel bedrijfsadviesbureau. Mijn vader is daar één van de partners. En zijn collega’s hebben het als verrassing voor hem gedaan.”

 

_______________________________________________________________________________________

 

DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Skispringer Lars Antonissen heeft in de wereldbekerwedstrijd in Oslo een mooie prestatie neergezet door zich te kwalificeren. De 19-jarige Drieberger sprong op de grote schans een afstand van 116 en een halve meter. Hij werd 49ste en dat resultaat was net voldoende om zich te plaatsen voor de finale. 

Antonissen wordt getraind door Jochen Danneberg die in 1976 twee keer Olympisch zilver won in Innsbruck.